Hakkımızda

Büyük atılımlar, büyük fikirlerle gerçekleşir. Geleceğin sektörlerinden biyoteknolojide faaliyet gösteren kuruluşların bir araya gelerek büyük bir potansiyel ve sinerji yaratacak BİOSB’un kurulması da büyük bir fikre dayanıyor.

Türkiye’de inovatif biyoteknolojik ürünlerin tasarlanması, yeni buluşların gerçekleşmesi, bunların üretilmesi ve tüm dünyaya ihraç edilmesi amacıyla oluşturulacak bu dev organizasyon, Biyoteknoloji Organize Sanayi Bölgesi (BİOSB) yapılanmasıyla gerçekleşecekti. Biyoteknolojinin tüm paydaşlarının bir araya geleceği, ar-ge, patent çalışmaları, seminerler, eğitim merkezlerinin yer alacağı bu yapılanma ile Türkiye’de Biyoteknoloji Vadisi’nin temelleri atılacaktı.

Bu doğrultuda Dr. Ercan Varlıbaş liderliğindeki bir grup sanayici, Biyoteknoloji Vadisi Projesi fikrini destekledi. Türkiye’ye ve kendilerine inanan sanayiciler Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği (BİYOSAD) çatısı altında buluştu. Yapılan planlar, projeler, yüzlerce toplantı ve yoğun çalışmalar sonuç verdi. Bugün, Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (BİOSB) Projesi, Türkiye’nin kalkınması ve atağa geçmesi hedefine destek veriyor.

 

KURULUŞ

Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (BİOSB), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen tüm şartlar ve sertifikasyonlar yerine getirilerek yapılan teknik çalışmalar neticesinde, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’na göre tüzel kişiliğini alarak kuruldu.

Kuruluş, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 28 Aralık 2022 tarihli E-29966012-453.02-4349654/34 sayılı kararı ile Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi onaylanarak 387 sicil numarası ile ilan edildi.

 

YER SEÇİMİ

 Ön Yer Seçimi Proje Değerlendirme Toplantısı” bakanlık yer seçimi uzmanları ve 15 farklı kamu kurumunun temsilcilerinin katılımıyla 11 Haziran 2020’de yapıldı.

Hazırlanan bilgilendirme raporuna istinaden proje ile ilgili yer seçimi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü’nün 23.06.2020 Tarih ve 1672269 Sayılı yazısı ile 19 Adet Kamu Kurum ve Kuruluşundan oluşan Yer Seçim Komisyonu 23.07.2020 tarihinde toplandı. İlgili komisyon üyeleri tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından oy birliği ile yer seçimi yapıldı.

 

ÇED OLUMLU BELGESİ ALINDI

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Biyoteknoloji Vadisi Projesi ÇED raporu süreci olumlu olarak sonuçlandırıldı. BİOSB, proje alanının tamamını kapsayan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini sırasıyla kurum görüşleri, halkın katılımı toplantısı, İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantıları (İDK) ve askı süreçleriyle tamamlandı.

 

KONUM VE MEVCUT ALAN

Biyoteknoloji Vadisi Tuzla, İstanbul Tepeören mevkiinde, 262,5 hektarlık alanı kapsıyor.

Biyoteknoloji üssünde 160 sanayi kuruluşu faaliyet gösterecek, 200 küçük işletme ile 300 start-up yer alacak. Merkezde modern ekonomik dünyanın en temel unsuru olan katma değeri yüksek biyoteknolojik ürün ve hizmet üretimi gerçekleştirilecektir.

  

PLANLANAN SEKTÖR GRUPLARI

Bölgede planlanan sektör grupları ve bunlara dâhil alt sektör grupları şunlar: Sağlık medikal, gıda, tarım, hayvancılık, çevre, malzeme, endüstriyel alanlar, hammadde, yarı mamul, katkı maddesi, tedarik zinciri sektörüne yönelik ürünler.

Biyoteknolojik tüm ürünlerin üretimine açık olacak BİOSB’de ilaç, aşı, tıbbi ürün, tıbbi cihaz, nanoteknolojik ürün, tarım ilaçları, tıbbi bitki ve tohum, hammaddeler, antibiyotik, moleküler gebetik kit, biyosensör ürünler, biyoaktif ortez protez, kemik grefti, spinal implant, embriyo, antikor, pigment, insülin terapotik protein, enzim, bakteri, hormon, plazminojen aktivatörü gibi birçok alanda ürün üretimi gerçekleştirilecek.

 

BİOSB’DE EKOSİTEM

BİOSB; start-up’lar, uluslararası firmalar, Ar-Ge merkezleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, teknoloji transfer ofisleri, üniversite, eğitim alanları, sertifikasyon şirketleri, test ve kalibrasyon laboratuvarları gibi biyoteknoloji endüstrisinin tüm paydaşlarını barındırıyor.

BİOSB, Biyoteknoloji Vadisi’nin kurulum çalışmalarını Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği (BİYOSAD) ile gerçekleştiriyor. Biyoteknoloji Vadisi, katma değeri yüksek, nitelikli, inovatif buluşların yapılacağı, yenilikçi ürünlerin üretileceği, dünyanın önemli biyoteknolojik üslerinden biri olacak.

 

İSTİHDAM

BİOSB’de 20 bin nitelikli kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Çalışanların dağılımı, 2 bin lisans üstü, 8 bin lisans eğitimli, 10 bini ise mavi yakalı olacak şeklinde olacak.

Bize Yazın